Sukladno Naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, povodom novonastale epidemiološke situacije, a u svezi sa sezonskom gripom i korona virusom daju se preporuke od strane Kriznog stožera JU Dom zdravlja Vitez za stanovništvo općine Vitez:

Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da zabrane posjete bolnicama, kao i ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području kantona. Rok: odmah.

Preporuča se neodržavanje javnih skupova na području Federacije BiH i kantona. Pod javnim skupom smatra se svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.

Preporuča se osobama starije životne dobi izbjegavanje bespotrebnog kretanja i korištenje javnog prijevoza. Također, preporuča se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporuča se najprije liječnika kontaktirati telefonom ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

Obrazloženje: u slučaju pojave simptoma viroze (hunjavica, blago povišena tjelesna temperatura, kašalj) prvo kontaktirati obiteljskog liječnika ili službu HMP (nakon 15h) te slijediti dalje upute, kako bi se izbjegao nepotrebni rizik.

Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da u zdravstvenim ustanovama na području kantona obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodne specijalističko-konzultativne obavljati po procjeni specijaliste. Rok odmah.

Sukladno naredbi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK/SKB broj 03-33-93/20-7 od 6.3.2020. Dom zdravlja Vitez uveo je novi broj za pučanstvo 063-838-447.

Linija je dostupna 24 h, te se mogu javiti osobe koje su boravile ili dolaze iz područja u kojima je registriran korona virus (Italija, Kina, Južna Koreja i Iran) kao i osobe koje su bile u kontaktu s njima.

Napominjemo i molimo sve da se javljaju isključivo telefonskim pozivom, da ne dolaze prvo u Dom zdravlja. Poziv isto tako možete obaviti na broj telefona HES DZ Vitez 030-711-735 od 8 do 14 h svaki radni dan.

Dom zdravlja će davati upute i preporuke sukladno Kriznom planu DZ.